Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Barn hos tandläkaren - vad händer?

Här berättar vi lite om barntandvård och vad som händer när ett barn besöker “tandis” för första gången.

Sju av tio barn i Sverige går hos Folktandvården, så fokus kommer här gälla vad man får uppleva vid sitt första besök där. Men det mesta gäller även för Sveriges många duktiga privattandläkare.

Moderna tandläkare är mycket måna om att ta hand om barnen på ett vänligt och mjukt sätt – ingen vinner på att barnet utvecklar tandläkarskräck.Därför ser de flesta tandläkare till att det första besöket ska vara både spännande och kul.

Viktigt att det är trevligt och tryggt

Först och främst ska det förstås vara trevligt när man tas emot och i väntrummet, de flesta tandläkarmottagningar har idag ett litet lekrum med mysisar, leksakståg och annat som ett barn kan ha roligt med. Om man vill känna sig lugn i mammas eller pappas knä så har de flesta väntrum också barnböcker och serietidningar som man kan sitta och läsa och mysa med medans man väntar på att man ska ropas upp.

Det viktigaste är givetvis att barnet tas emot vänligt och med värme, för att man ska skapa ett lugn och en trygghet redan från första början. Många tandläkare brukar låta barnen åka upp i tandläkarstolen och trycka på lite roliga knappar. Det finns också en hel del spännande verltug att tita på. Barnet får bekanta sig med miljö och kanske spola vatten i det lilla handfatet bredvid tandläkarstolen.

Räknar och kontrollerar tänderna

När barnet har bekantat sig med mottagningen och lärt känna personalen så är det dags att titta på tänderna. Sköterskan eller tandläkaren börjar med att räkna hur många tänder barnet har, kollar att alla “gaddar” är hela och att hela garnityret växer fram som det är tänkt. Om barnet känner att det är lite läskigt så går det bra att skippa tandläkarstolen och sitta i pappa eller mammas knä istället. På det sättet blir det lite extra mysigt och tryggt.

Första undersökningen är snabbt överstökad

Den första undersökningen brukar i vanliga fall ta mellan 10 och 15 minuter. När det är klart går tandläkaren genom resultatet och ger föräldrarna råd om va de bör tänka på för att barnen ska ha en bra tandhälsa. Efter behandlingen så får barnet en tandborste som ska hjälpa till att skapa en bra tandhälsa. Många tandläkare har en liten låda där barn kan plocka åt sig en liten leksak efter besöket också.

Det är inte ovanlig att barn är lite oroliga och rädda inför besöket hos tandläkaren. De flesta tandläkare är i dag utbildade på att ta hand om barn och är duktiga på att skapa en trygg stämning och miljö på mottagningen. För barn som är riktigt rädda för tandläkaren så finns speciella team som är specialister på barntandvård och kan ta hand om dessa situationer.

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.