Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

10 rutiner tandläkare tipsar om när du borstar ditt barns tänder

Barn är inte alltid samarbetsvilliga när det gäller tandvård. Vill du få hjälp av tandläkare att få in en bra rutin vid tandborstningen? Läs och få bra tips!

Vikten av att ända från början få in en rutin och vänja ditt barn vid tandvård, hygien och regelbunden tandborstning kan inte överskattas. Ju tidigare man börjar ju lättare har barnet att vänja sig vid proceduren. Daglig tandborstning är ändå grunden för en god tandhälsa. Problem med tänder är dyrt och smärtsamt. Kan man som förälder förebygga detta är mycket vunnet och barnen besparas förhoppningsvis en hel del problem. 

Det är däremot inte alltid helt enkelt att få ett litet barn att acceptera att tänder ska borstas. Ibland gäller detsamma även för äldre barn, för den delen. Därför är det extra viktigt att som förälder skapa en situation där barnet både känner sig tryggt och upplever tandborstningen som något positivt. Att lägga en bra grund för framtiden är inte svårt om du bara skapar rutiner som upplevs som roliga och positiva. Vi ska gå igenom en del tekniker för detta!

Att skapa goda vanor med glada rutiner

  1. Att börja tidigt är en bra regel. Små barn undersöker världen med munnen, tandborsten är inget undantag.
  2. Ett litet mjukt barn ska ha en liten mjuk tandborste.
  3. Använd mild tandkräm i lagom mängd, lika mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel blir bra.
  4. Skapa en bra rutin. 2 minuter, 2 gånger om dagen!
  5. Tänk på att borsta även tandköttet.
  6. Tandborstningen ska ske mjukt, med milda tag.
  7. Spädbarn och små barn kan få tänderna borstade liggandes med kroppslig närhet.
  8. Att lyfta läppen mjukt är ett bra tips för att komma åt överallt.
  9. Borsta enligt samma ordning varje gång, och vid samma tid.
  10. Testa appen Rocka munnen! Hjälp för föräldrar och barn med tid, rutin och glädje.

En positiv och bra start med munhygien

Att skapa glada och positiva rutiner är att skapa goda rutiner. Att ända från spädbarnsåldern introducera tandborstning är ett perfekt sätt att få barnet att se tandvård som ett naturligt inslag i vardagen. Det är inte heller någon dum idé att låta barnen se föräldrarna borsta, glatt och omsorgsfullt. Barn gör som du gör - fast ibland med viss tveksamhet till en början. Belöningen för dig som förälder är egentligen självklar. Ditt barn får färre hål och slipper att laga dylika hos tandläkaren. Längre fram i livet är vinsterna ännu större för dina barn då de slipper många utgifter. Kom ihåg att barn behöver hjälp och övervakning ända upp till 10-12-årsåldern.

13 Dec 2019

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.