Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Effektiva tips för bättre tandhälsa

Alla vill vi väl ha en fräsch andedräkt och bättre munhygien. Förutom att regelbundet besöka en tandläkare, finns det en del saker man kan göra själv för att förbättra sin munhygien.

En fräsch mun är inte bara skönt för en själv, utan också för folk i ens omgivning. För med dålig munhälsa kommer också dålig andedräkt. Förutom att regelbundet besöka tandläkaren och borsta tänderna två gånger om dagen så finns det en hel del saker som man själv kan göra för att förbättra sin munhälsa. Men det finns också saker och ting som bör undvikas. En viktig övergripande sak som gäller för bra munhälsa är att hålla munnen ren från rester och annat. Detta kan exempelvis göras genom vatten eller fluor.

Fluor och vatten är bra

Debatten om fluor och om dess verkan är bra eller dålig för ens mun måste upphöra. Fluor är bra för munhälsan då det först och främst stärker emaljen. Det vanligaste och kanske smidigaste sättet att ta upp fluor på är att använda en fluortandkräm. Vanligt är också att man sköljer munnen med munskölj innehållande fluor. Ett tips vid sköljning är att göra det efter en måltid istället för att göra det i samband med tandborstningen. Om man använder tandkräm med fluor så tar ändå munnen upp maximalt med fluor och sköljningen är då bara onödig. Ett annat tips för att bibehålla god munhälsa är att dricka mycket vatten. Då sköljs munnen och matrester och annat försvinner. Gillar man inte vatten kan man tugga tuggummi efter att man ätit, då försvinner matrester och annat som är skadligt för munnen.

Saker att undvika för en bättre munhälsa

Förutom att skölja med fluor, dricka mycket vatten och tugga tuggummi så finns det även saker som bör undvikas. Man bör exempelvis undvika att småäta. Tänderna måste nämligen få vila, därför bör man vänta minst tre timmar mellan måltiderna. Sen bör man också undvika sura och söta drycker, i den mån det går. Och om man nu skulle dricka en söt eller sur dryck så bör man ta till vana att efteråt skölja munnen med vatten. Sedan bör förstås rökning och snusning undvikas. Tandlossning är 3–5 gånger vanligare hos en rökare och snus skadar tandköttet. Visserligen så finns det de som påstår att snus minskar hål i tänderna, men detta har enbart att göra med att snus gör så att saliv utsöndras, saliv som skyddar munnen. Att tugga tuggummi hade alltså gett samma effekt. Läs mer på denna sajt: https://www.akuttandläkarestockholm.net

14 Apr 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.