Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Flytta tänderna till rätt plats

Tänder som sitter fel kan vara ett stort problem för många människor. Det kan innebära att man har svårt med de viktiga funktionerna. Men det kan även vara ett besvärande skönhetsbekymmer.

Bilden av barnet som har en synlig tandställning i metall kan göra att man som vuxen lägger alla önskningar om tandreglering på is. Det kan kännas okej att ha en synlig tandställning under skolåren. Men att dyka upp på ett styrelsesammanträde med metallskenor i munnen kan vara avskräckande. Eftersom det även kan innebära att man talar lite mindre tydligt så är det inte bara ett bekymmer som man backar för skönhetsmässigt. För att inte tala om de frågor som kan uppkomma i och med att det är ganska ovanligt med den typen av korrigeringar som vuxen.

Men om det ändå finns ett behov av tandreglering så ska man inte dra sig ur. Själva behandlingen kan ta månader och upp till två år. Men sedan har man glädje av en perfekt tandrad i resten av livet. Väl värt vilka bekymmer man än anser att själva regleringen innebär.

Läs mer om Invisalign.

Ta reda på all information

Det är inte alla tandställningar som fästs på utsidan av tänderna, som de mycket tydliga tandställningarna i metall på både över- och underkäken. Även insidan används ibland för att få den önskade korrigeringen. Dessutom kan det krävas att man drar ut en eller flera tänder. Det görs i de fallen där tänderna sitter så pass tätt ihop att det inte finns utrymme att flytta dem någonstans. Så innan man fattar några beslut är det klokt att börja med att boka en tid för undersökning. Och det normala är att man börjar med ett besök hos sin ordinarie tandläkare. Därifrån kan man sedan få en remiss till en tandreglerare som passar.

Mer eller mindre synlig

Forna tiders tandställningar som syntes mycket är nu mer och mer ovanliga. Men det finns även varianter som man inte behöver använda dygnet runt utan kan ta ut om det behövs. Antingen använder man dem endast på natten eller endast på dagen. Är det dessutom en typ av tandreglerande åtgärd som inte syns så finns det inte längre några ursäkter. Då är det dags att ta tag i det där tandproblemet som man kanske dragits med under många år. När det sedan väl är klart så kommer man att undra varför man väntade så länge på att få det gjort. 

7 Nov 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.