Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Intresserad av tandvård och bor i Malmö?

Behovet av tandvård ökar och det finns många möjligheter att får ett arbete som utbildad tandskötare. Så är du nyfiken på vad det innebär att arbeta som tandsköterska kan du läsa mer här.

Malmö är en stor stad som bara växer. Det innebär att allt fler är i behov av tandvård och behovet av tandskötare ökar. Inte bara på grund av att befolkningen ökar utan för det finns stora pensionsavgångar. Dessutom har många insett vikten av att gå regelbundet till tandläkaren och då är tandsköterskan en viktig person. I Malmö har du möjlighet att utbilda dig på plats och dessutom få arbete på samma ort. Att arbeta som tandsköterska är också ett varierat yrke där du har möjlighet att utvecklas och höja din kompetens.

Varför är tandvård så viktigt?

Förebyggande tandvård är bland det viktigaste och det är extra viktigt att besöka tandhygienisten. Genom förebyggande tandvård och regelbundna besök hos tandläkaren minskar också riskerna för framtida komplikationer. Tandsten som inte behandlas leder till inflammationer som i sin tur kan leda till tandlossning. Dessutom är det viktigt att upptäcka hål i tid och förebyggande tandvård sparar också pengar i längden. Om du utbildar dig till tandsköterska är du en del av den förebyggande tandvården. Utbildningarna i Malmö håller hög kvalitet och du får också ett yrke där du träffat många personer. Det är ett yrke för den som gillar service.

Vad får du göra som tandsköterska?

När du utbildar dig till tandsköterska blir du förberedd för att assistera tandläkaren vid behandling av patienter. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och kan bestå av att rengöra instrument, och vid rengöring ingår också till exempel steriliseringen. Du kommer också förbereda inför patientbesök och många får självständiga arbetsuppgifter. Många tandsköterskor arbetar direkt med tandvård och tandhälsoinformation. Ibland ingår också delegerade arbetsuppgifter som att ge lokalbedövning och ta röntgenbilder. En del tandsköterskor får också göra tillfälliga lagningar. I yrket ingår även administrativa uppgifter för att avlasta tandhygienisten och tandläkaren. Malmö är en storstad och därför kan du också efter utbildningen hitta en arbetsplats där du får varierad arbetsdag. Många har också specialistområden. Gillar du att arbeta med barn finns det möjligheter att söka sig till en klinik som arbetar mest med barn. Så om du är intresserad av tandvård och gillar att arbeta med människor kan du överväga om tandsköterska är ett yrke för dig. Utbildningen sker oftast vid en Yrkeshögskola och du kan får CSN för att genomföra utbildningen. Läs mer om tandvård på denna sida: https://www.tandvårdmalmö.nu

4 Sep 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.