Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Låt inte rädslan vinna

Känner du av en molande värk i munnen? Det kanske till och med ilar ordentligt i en tand? Innerst inne vet du nog vad som måste göras, men att gå till tandläkaren kan kännas riktigt jobbigt.

Att många upplever obehag av att behöva besöka tandläkaren är ingen hemlighet. Men för vissa är obehaget starkare än hos andra. Detta kallas för tandläkarskräck. Att ha dessa obehagskänslor är inte så konstigt egentligen. I tandläkarstolen ligger man ju i en utsatt position och har kanske helt främmande människor över sig. De är klädda i en mundering så man knappt kan se vilka de är och sticker in metalliska föremål i din mun. Redan när man kliver in genom dörren till mottagningen kan obehaget göra sig påmint. Man känner den speciella lukten och man hör ljudet från borrande i tänder. Att vända på klacken redan i entrén skulle nog många vilja göra i detta läge.

Riktigt stark rädsla kan vara fobi

Visste du att nästan fem procent av alla vuxna har en uttalad svår tandläkarskräck? Hos dessa är rädslan så pass stark att den räknas som en fobi. Då kan ett tandläkarbesök vara en riktig pärs att klara av, som innebär stark och ångest och stress både inför och under besöket. Många av de med tandvårdsfobi undviker helt att gå till tandläkaren. I längden är detta såklart inte alls bra. Ju längre man undviker det, desto mer skada kan bland annat kariesangrepp orsaka. Ju större skada, desto jobbigare åtgärder. Istället för ett vanligt besök med en rutinundersökning, kanske man måste laga ett hål. Har man riktig otur kanske en vanlig lagning inte räcker, utan en rotfyllning måste till.

Tämj din tandvårdsrädsla

Ovan nämnda scenario är ingen dröm – att behöva göra en rotfyllning för att man på grund av rädsla inte sökte hjälp i tid. För att klara tandläkarbesöken är det först och främst bra att erkänna sin rädsla för sig själv, och sedan be om hjälp. Alla mottagningar ska kunna hjälpa till med detta, men vissa kan vara mer vana än andra. Det kan dessutom vara bra att hitta en tandläkare och tandhygienist som du kan återkomma till. Att få träffa samma personer varje gång kan i sig kan vara en stor källa till trygghet. Att lära sig någon avslappningsteknik kan också vara till hjälp. I värsta fall finns faktiskt lugnande mediciner att ta till. Du kan vinna över rädslan!

4 Oct 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.