Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

När ditt leende står i centrum är det tandvård som gäller

Vill du att ditt leende ska fånga andra människors uppmärksamhet? Hur får du tänderna att vara till din fördel istället för nackdel? Om du tar väl hand om dina tänder så slipper de gå sönder.

Visst är det vackert med ett bländande leende där tänderna står på rad och lyser vita och fina. Det visas så ofta i reklamen att man skulle kunna tro att alla människor borde se ut på det viset. Men handen på hjärtat. Är det så vi ser ut egentligen? Vi är nog många som skulle önska oss en rakare tandrad och ett friskare leende. Hör du till dem som kan visa upp ett leende med vita tandrader så är det bara att gratulera. För oss andra är det kanske värre beställt. Du som känner att du inte platsar in bland de raka tänderna utan har lite defekter här och där kanske har ett behov av att rätta till det ena eller det andra. Som tur är finns det hjälp att få.

Fyllningar och lagningar

Vi är säkert en hel del som önskar att tänderna hade mindre fyllningar. På det glada 60- och 70-talet hyllades amalgamet som en riktig kung och gjorde sina erövringar i var mans mun. Glatt borrade man upp fullt fungerande tänder för att fylla oroväckande djupa gropar med amalgam. Det betraktades då som förebyggande. Istället har det senare upptäckts att amalgam kan ställa till med stor skada och orsaka allsköns sjukdomstillstånd. Idag fylls hålen i tänderna hellre igen med en sorts plast som anses ofarlig. Har du munnen full av amalgam kan det vara på plats med en sanering. Det ska då göras försiktigt och helst med en tand i taget. Tar du alla på en gång kan det sippra ut gifter och ställa till med lite elände i din kropp. Tala med din tandläkare och hör vad dagens expertis har att säga.

Tandjustering och tandblekning

Det finns de av oss som längtat färdigt efter en vackrare tandrad och ett trevligt leende och nu vill göra slag i saken. Du kanske tycker att det är dags att slå till för att ordna till den förändring du alltid velat göra. Ja, varför vänta. Din munhälsa är minst lika viktig som någon annan del av kroppen. Det är viktigt att känna sig trygg hos sin tandläkare och att känna sig väl till mods efteråt. Då kan man lätt fyra av ett leende.

18 Mar 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.