Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

När du inte har råd med tandvård

Ibland kan man behöva tandvård utan att ha möjlighet att betala för den. Här visar vi på olika lösningar för personer som hamnat i denna besvärliga situation. Om man inte får hjälp så är risken att man hamnar i en ond cirkel och att man behöver ännu mer tandvård som man inte har råd med, och så vidare.

Om du har akuta besvär så måste du få hjälp av en tandläkare så fort som möjligt. Då kan en utväg vara att fråga om en mindre kostsam behandling. Vissa material är dyrare än andra och ibland kan det finnas valmöjligheter som inte är lika svåra för ekonomin. Fyllning istället för en dyrare krona är en möjlighet, en brokonstruktion istället för ett implantat en annan. Ibland kan det också vara rimligt att dra ut en tand istället för att behandla eller ersätta den.

Lån eller avbetalning

Om du inte har råd med den betalning du vill ha kan du kanske få dela upp på en avbetalningsplan. Det är dock inte alla mottagningar som accepterar detta.

Vissa tandläkare kan även hjälpa till med att ordna ett lån i någon form. Innan du tar beslut om lån, jämför räntor mellan olika banker och andra långivare!

Om du har akuta besvär som bara måste åtgärdas omedelbart så måste du undersökas av en tandläkare. Om det då beslutas att du kommer att behöva omedelbar behandling så måste tandläkaren utföra en behandling eller hänvisa till en annan mottagning som erbjuder akuttandvård.Om du inte kan betala direkt så får du en räkning, som måste betalas innan förfallodagen. Om den inte betalas efter några påminnelse riskerar du ett besök från inkassobolag eller i värsta fall kronofogden.

Hjälp från socialtjänsten

Fungerar ingen av de ovan nämnda finansieringsmetoderna så går det i vissa fall att få hjälp av socialtjänsten. Där kan ansöka om försörjningsstöd.

Ofta kan man få hjälp med finansiering av akut tandvård som bara inte kan vänta. Det handlar om fall där det är risk för feber, infektioner eller andra problem, men detta är sällan glasklart, reglerna för vilka behandlingar som ger rätt till försörjningsstöd varierar mellan olika delar av Sverige. Exempelvis kan du ibland få betala själv om du redan får någon typ av bistånd eller om du redan har pengar på banken eller någon annan form av tillgångar. I vissa kommuner i landet finns speciella läkarmottagningar för hemlösa där man även kan få tillgång till tandvård om man saknar bostad.

5 Mar 2019

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.