Tandläkartips

Tandläkartips | Allt du vill veta om tandläkare

Permanenta lösningar för dina tänder

Många personer har problem med sina tänders utseende. Detta skapar mer besvär än man som utomstående kan tro. För skadade tänder kan skalfasader vara en bra lösning. Ditt leende räknas!

Det finns många orsaker till att vi får problem med våra tänder. Ibland handlar det om att vi fått skador av olika slag. Exempelvis kan ett slag eller ett fall påverka tänder. Det kan resultera i att delar av en tand slås av eller rentav i förlust av hela tanden. Det kan också påverka tandens naturliga färg. En tand som skadats kan få en tråkig gul eller mörk färg, allt från grå till närmast svart.

Av naturliga skäl vill man oftast inte bara avlägsna en skadad tand. Våra tänder finns där de finns av en anledning och att dra ut dem påverkar tuggförmågan. Den kan också göra så att övriga tänder får en felaktig ställning i det långa loppet. En annan aspekt är utseendemässig. Många påverkas negativt av att veta att tänderna inte längre har kvar den ursprungliga färgen.

Åtgärder vid missfärgade tänder

Ett alternativ som inte är ovanligt är att tänderna dras ut och ersätts med implantat. Lösningen tar lång tid och innebär en hel del smärta samt är ganska kostsamt. Därför tvekar många inför en så drastisk åtgärd. Om tanden enbart är missfärgad och inte skadad i övrigt kan det kännas onödigt att ta bort den. Det är en drastisk åtgärd för exempelvis en missfärgning som skett pga många års rökning eller idogt drickande av kaffe och/eller te. Dock finns det, som nästan alltid, goda alternativ! Rätt ände att börja i är en bedömning av en tandläkare. Om tanden skadats är det viktigt att konstatera hur skadan är beskaffad och hur man bäst reparerar det hela. Likaså vill man vid missfärgning få möjlighet att överväga de olika alternativ som ges. En tandläkare kan hjälpa till.

Hur fungerar skalfasader?

Enkelt förklarat är en skalfasad precis vad det låter som - man klär in den skadade tanden med en tunn fasad av porslin. När bedömningen är gjord och du vill genomföra behandlingen kommer en tandtekniker att tillverka en fasad som passar ihop med dina andra tänder i färg.

När skalfasaden ska sättas på plats behöver man slipa en aning på din skadade tand för att få en bra yta att fästa skalfasaden vid. Därefter kommer skalfasaden inte skilja sig alls från övriga tänder. Ditt leende kommer tillbaka och fasaden sitter där den sitter. Läs mer om hur skalfasader fungerar på denna hemsida: https://www.skalfasadmalmö.se

24 Jul 2020

Borsta tänderna två gånger om dagen och ät inte så mycket sött! Bra tips, men riktigt så enkelt är det inte. Vill du veta mer om tandvård så är tandläkartips.se bloggen som du ska läsa!

Här kan du läsa det mesta om tandläkare, tandhygienister, implantat och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och mycket annat. Allt du behöver för att hålla karius och baktus borta.